KAFFED’in 2 yıllık mücadelesi sonunda meyvesini verdi, işte örgütlü toplumun farkı

Çerkesce de artık üniversiteli

KAFFED / ÖZEL HABER - Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun 2 yıldır her düzeyde yürüttüğü mücadele olumlu sonuç verdi. YÖK, yaklaşık 2 yıldır süren hazırlıkların ardından Çerkes kökenli yurttaşların yoğun olarak yaşadığı Kayseri’deki Erciyes Üniversitesi’nde eğitim dili Adığece olacak bölümün açılmasına onay verdi. Samsun’daki Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde de aynı bölümün önümüzdeki günlerde açılması bekleniyor.

YÖK; Martin Artuklu Üniversitesi’nde 2009 yılında önce yüksek lisans; 2011 yılında da lisans düzeyinde Kürtçe bölüm açmasının ardından Türkiye’de ilk kez Çerkes diliyle ilgili bir yükseköğretim bölümünün kurulmasına onay verdi. Çerkeslerin yoğun olarak yaşadığı Kayseri’deki Erciyes Üniversitesi’nde Kafkas Dilleri ve Edebiyatı Bölümü kuruldu. Lisans düzeyinde eğitim verecek bölümün aynı zamanda kurulan “Çerkes Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanlığı” kapsamında eğitim verecek.

Kontenjanı YÖK belirleyecek

Lisans düzeyinde eğitim verecek bölüm için eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan döneminde başlatılan çalışmalar yeni YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya’nın göreve gelmesinin ardından bölümün açılmasına onay verildi. Türkiye’nin ilk Adığece eğitim verecek bölümünün kontenjanın kaç öğrenciden oluşacağına YÖK karar verecek. Erciyes Üniversitesi’nde kurulan Kafkas Dilleri ve Edebiyatı bölümüne 2013 ya da 2014 yılında öğrenci alınması bekleniyor.

Öğretim üyeleri Kafkasya’dan gelecek

Kafkas Dilleri ve Edebiyatı bölümünde eğitim verecek öğretim üyelerinin yurtdışından getirilmesi için de çalışma yapıldığı öğrenildi. Bu kapsamda Kafkasya’dan Türkiye’ye gelecek öğretim üyeleri için Erciyes Üniversitesi, Türkiye’deki 60 derneğin çatısı olan Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) ile işbirliği yapacak.

Eğitim dili Adığece olacak

Erciyes Üniversitesi’nde açılan Kafkas Dilleri ve Edebiyatı bölümünün eğitim dili Adığece (Kabardey Diyalekti) olacak. Çerkes Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı kapsamında üniversitede zaman içerisinde farklı lehçelerde bölümlerin de kurulması planlanıyor.

Samsun’a da Kafkas bölümü açılacak

Erciyes Üniversitesi’nde kurulan bölümün ardından Çerkes kökenli yurttaşların yoğun olarak yaşadığı Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ne kurulması planlanan Kafkas Dilleri ve Edebiyatı bölümünün yakın zaman içinde YÖK’ten onay alması bekleniyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ne kurulacak bölüm için de yurt dışından öğretim üyesinin getirileceği ifade ediliyor.

KAFFED Genel Başkanı Vacit Kadıoğlu, Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü ve YÖK’le yapacakları görüşmelerin ardından yeni kurulan Kafkas Dilleri ve Edebiyatı bölümündeki öğretim üyesi sıkıntısını Kafkasya’daki üniversitelerle görüşerek çözeceklerini ifade etti. Kadıoğlu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde de Kafkas Dilleri ve Edebiyatı bölümünün kurulmasına ilişkin kararın kısa bir süre içinde açıklanmasını beklediklerini kaydetti. Kadıoğlu, "KAFFED bu konuyu çok uzun zamandır gündeminde tutuyordu. Bugüne kadar bir dizi görüşmeler gerçekleştirildi, sonuçta böyle güzel bir karar çıktı. Bu süreçte emeği geçen başta geçmiş yönetim kurulumuz olmak üzere herkese ve bilhassa kararın alınmasında bize yardımcı olan tüm yetkililerimize teşekkür ediyoruz" dedi. (Fırat KOZOK 18-01-2012)

KAFFED, 05.01.2009 tarihinde ziyaret ettiği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den, 08.07.2009 tarihinde ziyaret ettiği Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’tan, 23.01.2009 tarihinde YÖK Başkanlığına yazdığı yazıda ve nihayet 29.01.2009 tarihin de Başbakan Tayip Erdoğan gönderdiği yazıda talep ettiği konular arasında yer alan “Üniversitelerde Adığe ve Abaza dillerinin öğretileceği kürsülerinin kurulması” konusunu görüşmek üzere 2 Mart 2010 tarihinde de YÖK Başkanını Yusuf Ziya Özcan'ı ziyaret etmişti.

Kaynak :